Om Göteborg

Göteborg, även kallad staden vid havet är Sveriges näst största tätort och hela Nordens femte största tätort med sina 550 000 invånare i tätorten och närmare en miljon i Storgöteborg. Staden är västkustens metropol och besöks av många både svenska och utländska turister på sommaren. Göteborg ligger vid Göta Älvs mynning. Staden Göteborg fick sina stadsprivilegier redan 1621 och anlades på begäran av svenska kungen Gustav II Adolf. På grund av stadens utseende och stadsplanering så kallades den Nya Amsterdam på grund av sina likheter med staden. Under 1800-talet så invandrade massor av engelsmän in till staden och under denna tid så kom Göteborg att kallas för ”lilla London”, något som lever kvar än i dag. Flera stora företag har sina ursprung och kontor i Göteborg bl. a Volvo AB, Hasselblad AB och ESAB. Staden är också en knutpunkt för svensk andel och export genom Göteborgs hamn som dessutom är nordens största hamn. Mitt i Göteborg så ligger avenyn, stadens paradgata som sträcker sig från stadsdelen Lorensberg i söder till Vasastaden i norr. Gatan som är närmare kilometern lång innehåller allt från fina restauranger, krogar och affärer även större köpcentrum och stora uteserveringar. Det finns alltså något för alla och det har blivit en självklar samlingsplats för Göteborgs invånare och besökare. Särskilt på sommaren så myllrar Avenyn av liv, fest och händelser.

När man åker till Göteborg så går det inte att undvika att beställa en räkmacka ala Göteborg med färska räkor i mängder. Överallt så går det att beställa skaldjurstallrikar och olika fisk-skaldjursrätter till förmånliga priser. Här finns också ett antal fiskhandlare med otroligt förmånliga dagspriser på färska räkor och krabba.

I Göteborg så tar du dig lättast fram med spårvagnar. Staden är en av få som fortfarande har kvar spårvagnssystemet. Hela 12 olika linjer med spårvagnar trafikerar Göteborg stad i dag: Senast år 2003 så byggdes den senaste linjeutbyggnaden Kringen på Skånegatan som trafikeras mellan Stampgatan via Ullevi och Scandinavium till korsvägen. Det finns också pendeltrafik i Göteborg som går till närliggande områden som Allingsås och Kungsbacka.

Göteborgarna sägs ha en mycket speciell humor så kallad ”göteborgshumor”. Denna typ av humor kännetecknas av ordvitseri av alla dess slag. Överallt i Göteborg kan man hitta skyltar till exempelvis ett grillkök eller en affär med ordvitsande humor. Många byggnader och händelser i Göteborg kallas i folkmun också för vitsiga namn. Kändaste göteborgshumorn är de med Kal å Ada i huvudrollerna. Kända människor som stod för denna typ av humor är Lasse Brandeby, Per Andersson och Galenskaparna och After shave.

Runt Göteborg stad så finns den vackra skärgården med flera välbesökta öar, mellan vissa öar så går det broar emellan. Skärgården är fantastiskt vacker och är ett måste att besöka när man åker till Göteborg, ja, i alla fall på sommaren. Färjorna till de större öarna går flera gånger dagligen och flera av öarna bebos av året runt boende. Grötön stod i fokus i tv4-serien Mia på Grötö som sändes under två säsonger och handlar om Skådespelaren Mia Skäringer som tar emot kända gäster i sitt hem på Grötö.