Liseberg – Nöjesparken som är stadens stolthet

Namnet Liseberg kommer från köpmannen Johan Anders Lamberg som ägde egendomen i mitten på 1700-talet. Hans fru hette Elisabeth men kallades av sin man för Lisa och platsen blev därför uppkallat efter henne, Lisas berg för att sedan bli Liseberg. 1908 så köptes Liseberg av staden Göteborg för 225 000 kronor. Parken drivs nu i dag som ett Aktiebolag som är helägt av Göteborgs kommun. Parken invigdes 1923 och har sommarsäsong från slutet av april tills i mitten av oktober och jul på Liseberg sträcker sig från mitten av november till fram till jul. Liseberg blev Sveriges populäraste resmål 2010.

På 80- talet fick Liseberg den idag välkända grönrosa kaninen som symbol. 1987 så revs den gamla bergbanan från 1923 och byttes ut mot en nyare specialdesignad Lisebergsbana. I dag älskad av gammal som ung. Andra attraktioner som är välkända för den älskade parken är Flumride som invigdes redan 1973. Vattenbanan är en av de mest älskade attraktionerna i parken sedan dess. 1997 så invigdes parkens andra vattenattraktion Kållorado och även en ny bergbana vid namn Hangover. De senaste åren har också värstingåk som Balder, Helix och Mechanica. Parken är med sin bredhet inom attraktionerna mycket populär bland alla åldrar. Liseberg är den största nöjesparken i Sverige och många barnfamiljer återkommer år efter år.

Sedan 2004 så leder Lotta Engberg den stora succén Lotta på Liseberg som sedan 2009 sänds på tv4 och har utmanat Allsång på Skansen med sina fina tittarsiffror. Flera stora artister har gästat Lotta under åren och Allsången drar en storpublik varje vecka under sommarmånaderna på Liseberg. Den svesnka artisteliten har alla besökt Lotta men också flera utländska artister som exempelvis Chris Medina.

Flera stora stjärnor har under åren uppträtt på Liseberg. För att nämna några så har bl a. Bob Marley, the Who, Abba, Rolling stones, Alice Cooper och Ringo Star uppträtt här. Även Led Zeppelin, Cat Stevens och Frank Zappa.

På Liseberg finns också flera dansbanor som det dansas både modern dans gammeldans. Det arrangeras också kurser i bugg, Lindy hopp och salsa på dansgolven. Det arrangeras danskvällar och flera olika kurser och utbildningar. Det har också arrangerats dansbandsfestivaler med danskvällar som har dragit enormt med folk under åren.

Vill man varken dansa, åka karusell eller gå på allsångskväll med Lotta så är Liseberg ändå värt ett besök. Parken är känd för sina vackra omgivningar och otroligt vackra planteringar och andra vackra växtligheter. Det finns också flera olika matställen där man kan äta och dricka gott tillsammans med sina vänner. Parken är ett perfekt ställe att uppleva tillsammans med sina vänner under en helkväll. Och barnfamiljen kan ta med sig både mor och farföräldrar som även dom kommer att få en oförglömlig upplevelse. En fin tid att åka till Liseberg är under försommaren innan högsäsongen har dragit i gång, då är växtligheten som frodigast och köerna till attraktionerna är inte lika långa. Även på sensommar och höst är köerna kortare och det är inte lika trångt i parken som under de varmaste sommarmånaderna.